Anggur dan Kismis
Mengurangkan risiko kanser, strok, penyakit jantung dan kehilangan ingatan, antiradang, antioksidan, menjaga kesihatan kulit dan mata, kardiovaskular, kesihatan gastrik, kesihatan saluran kencing dan menentang penyakit gusi.
Epal
Mencegah demensia, mencegah kenaikan berat badan, menurunkan kolestrol, menentang kanser dan antioksidan.
Oren
Menjaga kesihatan jantung, Penglihatan, pelalian dan mengurangkan risiko pelbagai kanser. Antioksidan membantu perkembangan otak janin dan mengamal tekanan darah.
Kiwi
Membantu mengatasi insomnia, mencairkan darah untuk kesihatan kardiovaskular (menurunkan kolestrol dan trigliserida) menbantu memperbaiki pernapasan kanak-kanak (pendek napas, berdenit dan batuk malam), mencegah kerosakkan kulit yang menyebabkan kanser kulit, menjaga kesihantan penglihatan, kesihantan kolon dan kesihantan prostat.
Pear
Antioksidan, menjaga kesihatan kardiovaskular, antiradang, menjaga kesihatan jantung, menyembuhkan luka dan radang, membaiki tisu, menjaga kesihatan penglihatan, menentang jantang, menyokong tranmisi saraf dan melawaskan perut.
Mangga
Antikanser, menjaga kesihatan penglihatan, menbantu penghadaman, menjaga kesihatan kulit, membantu membaiki kesihatan seksual, berfaedah bagi anemia dan mencegah salaran paras.
Pisang
Anti kemurungan (membantu memperbaiki ragam diri dan tidur), antioksidan, mengawal tekanan darah, meningkatkan daya tumpuan dan menguatkan ingatan, meningkatkan tenaga, menjaga kesihatan jantung, mengurangkan resiko kanser, Melegakan sembelit dan cirit birit.
Contoh menu harian untuk buah-buahan:-
- Sarapan - Satu biji pisang dimakan bersama bijirin
- Tengahari - Dua biji buah kiwi
- Petang - Satu hidangan dadih bersama suku cawan kismis?anggur
- malam - Sebiji Epal bersaiz sederhana