Bawang Merah merupakan ramuan yang di gunakan dalam masakan. Namun, selain daripada untuk kegunaan dalam masakan, ia juga mengandungi pelbagai khasiat dan kebaikkan dalam merawat penyakit yang serius.
Kajian perubatan mendapati ia mampu mengurangkan sakit antaranya kanser. Selain itu ia juga bertindak sebagai penawar untuk melagakan sakit perut, menggalakan rembesan lahak , menambah aliran air kencing dan dapat mengurangkan kadar kolestrol.
Beberapa penyelidikan berkaitan khasiat bawang merah mendapati mengandungi dua bahagian yang terdiri daripada sulfur seperti allyl propyl disulphide (APDS) dan flavonoid seperti quercetin.
flavonoid dipercayai mengyrangkan resiko kenser, penyakit jantung dan kencing manis kerana mempunyai unsur-unsur antikanser, antibakteria, anti viral, antialahan dan anti bengkak dan mengurangkkan gula dalam darah samada yang mentah atau pun yang telah di rebus.
Bawang Merah mengandungi enam kali ganda kandungan fenolik berbanding bawang biasa. kandungan tersebut membantu mengeluarkan toksin dalam badan. Dan Bawang Merah yang berasa manis ini mempunyai saponins iaitu sejenis kimia yang dapat menghindarkan dan membunuh sel kanser.

dengan menikmati Bawang Merah setiap hari ia boleh membantu pertumbuhan tisu tulang dan mengurangkan resiko osteoporosis sebanyak 20%. Kandungan sulfurnya juga boleh membantu kulit
Sumber :- Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna.